Kategóriák

STEINS;GATE

2013.04.30. 12:28 MrKrull

5962.jpgAz időutazás kérdése mindig is központi témának számított a (posztmodern) tudományokon belüli „lehetséges-e?” halmaz, kihívás-válasz típusú szférájának. Noha Einstein óta tudjuk, nincs olyan test, részecske, hullám vagy információ, mely a fénynél gyorsabban képes haladni, így az időutazás technikailag és gyakorlatilag is lehetetlen, mégis előszeretettel nyitunk a téma irányába, legyünk kutatók, fizikusok vagy akár anime-nézők.

A Steins;Gate eredetét tekintve visual novel, az 5pb. és a Nitroplus közös csemetéje, megjelent XBox360-ra (bár időközben PSP-re is kihozták). Fő témája a bevezetésben is elhangzott időutazás, illetve az ehhez szervesen hozzátartozó megannyi kérdés boncolgatása visual novel stílusban, tehát megnyugtathatok mindenkit, nem egy kvantumfizika-szimulátorral állunk szemben. A játék Japánban óriási sikereket könyvelt el magának, így talán nem is oly’ meglepő, hogy a kötelező anime-adaptáció sem váratott sokáig magára: 2011. áprilisában a még igencsak fiatalnak számító White Fox stúdió úgy döntött, képernyőre viszi Okarinék nem mindennapi kalandjait.

A történet egy évvel a Chaos;Head (a készítők előző játéka) eseményei után veszi kezdetét, ám a cselekmény ezúttal nem Shibuyában, hanem az otakuk paradicsomában, Akihabarában játszódik. Okabe Rintarō, egy magát őrült tudósnak valló 18 éves férfi társaival, Shiina Mayurival, a kissé dilisnek tűnő leányzóval és Hashida Itaruval, a túlsúlyos hackkerrel közösen egy műszaki szaküzlet második emeletén kiépítenek egy meglehetősen primitív „laboratóriumot”, hogy bizonyíthassák, az időutazás igenis lehetséges. Eleinte ugyan egyszerű mókának tűnik a dolog, ám hamarosan furcsa eseménysorozat játszódik le Okabe közvetlen környezetében: a levegő vibrálni kezd, Akihabara lakói eltűnnek, majd újból felbukkannak, egy különös műhold csapódik a helyi rádióállomásba, valamint egy, Okabe szeme láttára meggyilkolt lány (Makise Kurisu) tűnik fel ismét az élők világában.

A sok furcsaságra ekkor még nincs logikus magyarázat, ám hamarosan napvilágot lát a tény, hogy mindaz, amit Okabe átélt, az (javarészt) hozzá vezethető vissza. Társaival együtt megalkottak egy olyan szerkezetet, mely elsőre ártatlan „mikrohullámú sütő összekötve egy mobillal” látszatát kelti, de nem telik bele sok idő, mire rájönnek, mit is eszkábáltak valójában össze. A „future gadget” névvel ellátott gépezet képes az üzeneteket a múltba juttatni, sőt, fizikai tárgyak térbeli koordinátáit is meg tudja változtatni, mely egyenes út a további kísérletezgetés irányába, és egyben a kezdősebesség megadása egy sor újabb esemény eljöveteléhez. Idővel azonban főhőseinknek rá kell döbbenniük, hogy az ártatlannak tűnő „játék” olyan irányba terelte el a sorsukat, mely végül egy egész sornyi tragédiához vezet, az élve kilábalás valószínűsége pedig nem több, mint 1%.

Az anime műfaját tekintve sci-fi, de én még a drámát és a vígjátékot is odabiggyeszteném mellé. Ezt összegezve egy meglehetősen érdekes kombinációhoz jutunk, noha az Escaflowne óta tudjuk, ha a megfelelő emberkéket állítják rá a munkára, ott garantáltan meglesz a közös nevező, még az ilyen eltérő műfaji elemek között is. A két rendező (Hamasaki „Texhnolyze” Hiroshi és Sato „Mission-E” Takuya) alaposan kitett magáért, hisz kiváló arányban váltják egymást a karakterek és/vagy az aktuális helyzetek által leginkább megkívánt jelenetek, ami - valljuk be - igazi kuriózum a visual novel gyökerekkel rendelkező adaptációk esetében. A technikai kivitelezés szintén helyén van, noha a grafika minden bizonnyal nem fogja megváltani a világot, cserébe viszont ütős soundtrack a jutalmunk (tetszetős OP-vel és ED-vel), a seiyuu-k pedig kivétel nélkül ugyanazok, akik az eredeti műben is hallhatóak.

Záróakkordként álljon itt egy személyes vélemény: Számomra egy igazi meglepetés volt ez az anime - egyszerűen nem vártam tőle semmit, ám annál nagyobbat ütött, mert valahogy MINDEN a helyén volt benne és mindvégig tisztában volt az animét jegyző stúdió, hogy épp minek jött el az ideje. Mikor nevetnünk kell, hát nevetünk, mikor izgulunk, körmöt rágunk, mikor pedig felüti fejét egy komolyabb drámai szál, úrrá lesznek rajtunk az érzelmek, de egy biztos – élvezni fogjuk ezt az animét.

1. rész magyar felirattal

2. rész magyar felirattal

3. rész magyar felirattal

4. rész magyar felirattal

5. rész magyar felirattal

6. rész magyar felirattal

7. rész magyar felirattal

8. rész magyar felirattal

9. rész magyar felirattal

10. rész magyar felirattal

11. rész magyar felirattal

12. rész magyar felirattal

13. rész magyar felirattal

14. rész magyar felirattal

15. rész magyar felirattal

16. rész magyar felirattal

17. rész magyar felirattal

18. rész magyar felirattal

19. rész magyar felirattal

20. rész magyar felirattal

21. rész magyar felirattal

22. rész magyar felirattal

23. rész magyar felirattal

24. rész magyar felirattal (VÉGE)

Az ismertető az AnimeAddicts weboldaláról származik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hunanime.blog.hu/api/trackback/id/tr55254250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása